Sosyal Sorumluluk Projeleri

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Sosyal sorumluluk projeleri her ülkede önem verilmesi gereken önemli çalışmalardır. Sosyal sorumluluk projeleri vasıtasıyla projede yer alan kişiler toplumsal birçok değere duyar eşikleri daha da artmaktadır ve yapmış oldukları çalışmalar ile etraflarındaki birçok kişiye örnek olmaktadırlar. Sizler için bazı sosyal sorumluluk projelerini aşağıda ilginize sunmuş bulunmaktayız.

Bulaşıcı İyilik Dalgası

Dünya üzerindeki bütün bireylerin yaşam şartları birbiriyle aynı değildir. Kaynakların yetersizliği her ne kadar birinci etken gibi gösterilse de ülkeler ve ülkelerin uyguladığı politikalar da bu eşitsizliklerin birer sebebidir. Bu eşitsizliklerin farkında olan ve bu durumun önüne geçmek için yapılan çalışmalara sosyal sorumluluk diyebiliriz. Bunlar yapılan çalışmalar karşısında hiçbir beklentisi olmayan gönüllü insanları bir arada toplayan faaliyetlerdir ve insanlar arasındaki iyilik dalgasının yayılmasına neden olur. Dünya üzerinde şartları elverişsiz olan insanlar için yapılmış çok sayıda güzel çalışmalar vardır. Bu yazıda bu sosyal sorumluluk projelerinden birkaç tanesini ele alacağız.

Askıda ne var?

Günümüzde yavaş yavaş dünya üzerinde de yaygınlaşan bu projenin aslında bizdeki temelleri çok eskiye dayanmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde ihtiyaç sahiplerinin askı uygulaması ile ‘’Askıda Ekmek’’ uygulanmış ve çok sayıda ihtiyaç sahibi bundan faydalanabilmiştir. Günümüzde ihtiyaçların boyutu değiştikçe askıya bırakılanlar da değişmiş, daha da çok çeşitlendirilmiştir. Askıda kıyafetten askıda staja kadar birçok imkan ihtiyacı olanları, askıda beklemekte. Bağışçı bireylerin yanında firmaların, okulların katılımları bu projenin daha da yükselmesine yardımcı olmuştur. Askıda Ne Var projesi de tam olarak bu hareketi tekrar canlandıran kişi olarak kabul edilebilir. Kurucu Oğuzhan Canım, 2012 yılında bu hareketi tekrar canlandırarak ilk katkıyı göstermiş, devamında katılımcılarla birlikte proje büyümesini devam ettirmiştir. Özellikle de nüfus olarak çoğunlukta olan gençlerin daha çok ihtiyaç duydukları şeyler olan kitap, tiyatro bileti, konser, yurt dışı bileti gibi imkanlar sunmaktadır.

Çorbada Tuzun Olsun

Yağmur, kar, kış fark etmeksizin her akşam 20.30 ile 22.30 arası saatlerde Taksim’de evsizlere sıcak yemekler dağıtan dernek iyilik zincirinin bir parçasıdır. Buraya gelen insanlar tamamen gönüllü olarak geliyor ve hepsinin de kendine özel sebepleri var. Bazıları dini duyguları üzerinden bu yardım hareketine katılıyorken bazıları bir dine mensup olmasalar da vicdani sebeplerden ötürü katılım gösteriyorlar. Birçok farklı düşünce yapısından oluşan insan bu iyilik hareketi için bir araya gelip, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekteler. Şuan sokaklarda ‘’evsiz’’ olarak adlandırılan kimse bu dünyaya evsiz olarak gelmemiştir. Fakat olumsuz gelişen hayat şartları onları buraya itmiştir. Bu proje tam olarak toplumda oluşan evsizlerden uzak durma olgusunu yıkmayı hedeflemiştir. Şuan her akşam toplanan gönüllüler ile yemek dağıtma hizmetine devam etmektedirler.

GOOGLE – İyi Bir Vatandaş Ol

Araştırmalar sonucu çalışanlarına en iyi çalışma şartları sağlayan şirket Google olarak belirlenmiştir. Google markasının bu başarıya ulaşma sebeplerinden birisi olarak çalışanlarına sağladığı imkanlar ve iyi çalışma koşulları olarak açıklanmaktadır. Firma aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de verdiği desteklerle adından sıkça söz ettirmektedir. Bu projelerden birisi ‘’İyi Vatandaş Ol’’ kampanyasıdır. Bu projenin bir de alt başlığı bulunmaktadır bu da ‘’Google Green’’ olarak adlandırılmıştır. Google Green ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif bir şekilde dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Bu başlıkla ortaya çıkan geri dönüşüm ve ışıkların ihtiyacın olmadığında kapatılması sürdürülebilir bir yaşam için gerekli hareketler olarak nitelendiriliyor. Google bu projelere insanları teşvik edip bu konuda bilinçlendirirken kendisi de bunu uygulayıp %50 enerji tasarrufu sağlamıştır.

Hobbit House Balat Breakfast

Sinem ve Murat Asilcan tarafından kurulmuş bu kahvaltı evinde çocuklara her şeyin ücretsiz olarak sunulduğu bir dünya düşünülmüş ve uygulanmış. Geri dönüşüm aracılığıyla çocuklara ihtiyaçları olabilecek yelpazeden birçok imkan sunmaya çalışmaktadırlar. Oyuncak, elbise, kırtasiye ürünleri… Aynı zamanda okul kütüphanelerine yardım etkinlikleri de bulunmakta. Gelen misafirlerini müşteri olarak değerlendirmediklerini ve içinde bulundukları mekanın da bir işletme değil, ev olduğunu hissettirmek istiyorlar. Eşit fırsatlara sahip olamayan çocukların yüzlerinde bir gülümseme görebilmek amacıyla çıktıkları bu yolda misafirlerinin destekleriyle süreci tamamlamaktadırlar.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş