Bedelli Askerliğe Üniversiteler Şaşkın

Bedelli Askerliğe Üniversiteler Şaşkın

2018-2019 öğretim dönemi yüksek lisans başvuru ve kayıtlarının bittiği bugünlerde bedelli askerliğe üniversiteler şaşkın. Çünkü hiç beklemedikleri ve alıştıkları rutin süreçler artık onlar için bir kabul olmaya başladı. Peki bunun tam olarak nedeni nedir diye sorduğumuzda ise alınan tek cevap yüksek lisans ve doktora başvurularında yaşanan düşüş. Tabi ki asıl nedeni ise bedelli askerlik.

Bedelli Askerliğe Üniversiteler Şaşkın Kaldı

Bugüne kadar özellikle erkek adaylar için askerliğin ertelenmesi için güzel bir yöntem olan yüksek lisans, bedelli askerlik ile ortadan tamamen kalktı. Özellikle bedelli askerliğin sürekli olması yüksek lisans ve doktora başvurularını bazı üniversitelerde çok düşürdü. Bugüne kadar akademik anlamda kendini koruyan ve önceliğini hep akademiden yana tutan üniversitelerde ise artış oldu.

Bu konuda halen yayınlanmış bir YÖK verisi yok ancak üniversitelerle yapmış olduğumuz görüşmeler ve kullanılan reklam yayınlarına baktığımızda büyük bir sorunun olduğu açıkça görülebiliyor. Ayrıca başvuru sayısını geçen yıl ile aynı tutan veya üzerine çıkan üniversite sayısı ise vakıf üniversiteleri arasında bir elin parmaklarından fazla değil.

Yüksek Lisans Başvuru Sayısı Düşen ve Artan Üniversiteler Hangileri

Bu konuda direk üniversiteleri bizler biliyor olsak da burada üniversite isimlerine yer veremiyoruz. Özellikle geçen yıllara göre yüksek lisans başvurusu düşen üniversiteleri tahmin etmek isterseniz eğer şu şekilde bakabilirsiniz. Herhangi bir örgün eğitim yüksek lisans fiyatını 5.000 TL ile 12.000 TL arasında tutan üniversitelerin tamamı başvuru sayısını düşürdü. Çünkü bugüne kadarki stratejileri ve aldıkları başvurular askerlik tecili kaynaklı idi.

Fiyat aralığı bunun üstünden olan ve kendini bu konuda hiç bozmayan üniversiteler ise artık gerçek tercih edilen üniversitelerden olmaya başladı ve geçen yıla göre ya başvurular eşit kaldı ya da sayısını arttırdı.

Tek Sorun Sadece Bedelli Askerlik midir?

Tek sorun kesinlikle bedelli askerlik değil, üniversitelerin bilmesi ve öğrenmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de hedef kitlelerine ulaşmaları gerekli olduğu. Bu ulaşımda ise üniversiteler tecrübesiz ve fazlasıyla yanlış yönlendirmelere açıklar olarak görülüyor.

Bakalım bundan sonraki süreçte neler olacak ve başvurular nasıl şekillenmeye devam edecek.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş