Gap Year Yüksek Lisans İlişkisi

Gap Year Yüksek Lisans İlişkisi

Gap year ; üniversiteden önce veya sonra akademik hayata 1 yıl kadar ara vermek anlamına geliyor. Genellikle üniversiteyi bitiren ve akademik kariyerine yüksek lisansla devam etmek isteyen öğrencilerin eğitim hayatlarına bir sene verdikleri araya “gap year” yani “boşluk yılı” deniyor.

Türkiye’de pek yaygın olmasa da gap year uygulaması özellikle Amerika’da çok yaygın. Gap year yapmak hem akademik hem de başka konularda kişilerin becerilerini geliştirmeleri veya kendilerini keşfetmelerini sağlayan önemli bir geçiş dönemi aslında. Haydi gelin birlikte gap year yapmak için geçerli sebeplere ve gap year’ın getirilerine göz atalım.

1) Yabancı Dil

İster akademik yolda ilerlemek için ister normal kariyer hayatınız için yabancı dil bilmek globalleşen dünyada herkes için zorunlu bir hale geldi. Her sektörün artık yurt dışı ile bir bağlantısı var veya yabancı dil bilen eleman mutlaka işe yarıyor.

Gap year içerisinde bildiğiniz bir yabancı dili geliştirebilir veya yeni bir yabancı dil öğrenebilirsiniz. Böylece ilerideki kariyerinize ve sosyal hayatınıza harika bir yatırım yapmış olursunuz.

2) Kendini Bulma

Türkiye’de çok ekstrem bir şey, bir vakit kaybı gibi görünse de bütün hayatınız boyunca yapmayı istediğiniz şeyin gerçekte ne olduğuna karar vermek için biraz ara vermek olabilecek en normal şeylerden birisi. Çünkü bu zamana kadar hep okudunuz ve artık biraz boşlukta düşünme vakti. Yapmanız gereken bir şeyler varken bu her zaman üzerinizde bir baskı oluşturur. Yapmanız gereken, yapmak zorunda olduğunuz hiçbir şey olmadığında ne düşünüyor, ne istiyor, ne hissediyorsunuz? Bu sizi en doğruya götürecek olan şey olacaktır.

3) Yeni Yerler Keşfetme

Bu bir yıllık sureci tamamen yeni yerler görmeye ve yeni insanlar tanımaya adayabilirsiniz. Hatta belki yüksek lisansınızda seçeceğiniz konuya da bu sure içerisinde karar verebilirsiniz. Dünyada en çok nerelere gitmek istiyorsanız farklı işler deneyimleyerek farklı yaşam tarzlarını uygulayarak oraları ziyaret edebilirisiniz. Dünyayı dolaşmak istedikten sonra bir fırsat mutlaka çıkar, YouTube bunun nasıl yapılacağı ile ilgili videolar ile dolu. Üstelik bunu yaparken öğrenecekleriniz hem akademik hayatınızın kalanında hem de iş hayatınızda oldukça işe yaracaktır. Edindiğiniz deneyimler sizi sizden 1 yıl daha tecrübeli bir elemanın bile önüne atabilir. Her şey sizin bu süreci nasıl değerlendirdiğinize bağlı.

4) Farklı İşler Deneyimleme

Kendinizi tamamen bulduğunuzdan, ne istediğinizi bildiğinizden, yüksek lisans bölümünüzü hatta tezinizin konusuunu bile doğru seçtiğinizden emin

olabilirsiniz ancak yine de başka meslekleri deneyimlemek hem size başka bakış açıları katar hem de istediğiniz şeyden gerçekten emin olmanızı sağlar. Zira eğer emin değilseniz de bunu anlamanıza yardımcı olur. O yüzden bu sürede hep yapmak isteiğiniz başka meslek dallarında stajyerlik veya düşük bir pozisyon ayarlayarak o işi de görebilirsiniz. Böylece ya kendiniz için doğru olan şeyi geç olmaan keşfedersiniz ya da aklınızın bir köşesinde her zaman düşüneceğiniz bir seçenekten kurtulmuş olursunuz, daha emin adımlarla ilerlersiniz.

5) Daha Geniş Bir Vizyon

Akademide ilerlemek ne kadar vizyonu geliştiren, entelektüaliteyi besleyen bir şeyse, farklı bir şeyler yapmak ve özellikle farklı kültürlerle etkileşime girmek de en az o kadar insanı ve ruhunu besleyen bir şey. O yüzden gap year içeriisnde yapacağınız herhangi aşırı aklı başında veya çok çılgın bir şey size mutlaka tüm hayatınız boyunca her olaya farklı yaklaşacağınız bir bakış açısı katacaktır. Nepal’e gidip yoga da yapsanız, Çince öğrenip de gelseniz, ahşap boyama kursuna da gitseniz mutlaka farklı bir vizyon geliştirecek ve bunu hayatınız boyunca kullanacaksınız. Akademiye verdiğiniz ara ile tükenmişlik sendromundan kurtulacak olmanız da cabası.

Siz hayır ben hemen yüksek lisans yapacağım diyorsanız o zaman burayı kontrol edebilirsiniz. https://www.yuklis.com

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş