ALES Sınavı Nedir ve Nasıl Başvurulur?

ALES Sınavı Nedir ve Nasıl Başvurulur?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ( ALES ), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

  • Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
  • Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
  • Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

İlgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

ALES sınavı bugüne kadar girdiğiniz merkezi sınav sistemleri gibi çalışır ve rekabet aynı orandadır. Ales’den aldığınız puan istediğiniz lisansüstü programa kabul edilmenizin yanı sıra üniversitesine göre alacağınız burs oranını da belirleyebilir.

ALES sınavı çalışmak için lisans sınavına hazırlandığınız kadar ciddi olmasa da iyi bir puan almak için ciddi bir şekilde hazırlanmak gerekir. Sadece bu konu için açılmış özel kurslar bulunmaktadır.

Geçme Notu Kaçtır?

ALES sınavında 3 adet sınav türü bulunmaktadır. Eşit ağırlık, sözel ve sayısal türlerinden en az birinden 55 almanız sınavı geçmeniz ve program başvurusu yapmanız için yeterli olacaktır. Unutulmamalıdır ki başvuracağınız program ve üniversitenin istediği yeterlilik çok daha önemlidir. Öncelikle program ve üniversitenin istediği yeterlilikleri kontrol etmelisiniz.

ALES sınavı yılda 2 defa olmak üzere yapılır ve bunlar ilk bahar ve güz dönemidir. Sitemizin içeriğinde yer alan en yakın ALES başvuru tarihini gösteren takvimden tarihi kontrol edebilirsiniz.

ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

ALES sınav başvuruları www.osym.gov.tr adresinde yayınlanan klavuza göre yapılmaktadır. Bu sınavın da bir başvuru ücreti bulunmaktadır. Örnek bir ALES duyurusunu ve şartlarını aşağıda sizler için bu yazımızda paylaştık.

ALES sınavı başvuru klavuzunu ve şartlarını öğrenmek için lütfen tıklayınız. Ayrıca 2014 Bahar dönemi ile birlikte Mühendislik Tamamlama Sınavına girecek öğrencilerde ALES sınavı ile girecekler. Bu sayede farklı sınavlar ortadan kalkmış olacak.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş