Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Yüksek lisans mülakat soruları ve mülakat süreçlerine hazırlanmak zorlu bir sürecin başlangıç aşamasıdır. Zaten mülakatlar genel olarak hem adaylar hem de mülakatı gerçekleştiren kişiler için zor bir süreçtir. Adaylar heyecanlı , gergin olabilir. Mülakatı gerçekleştiren bireyler ise sabırlı, sakin, güleryüzlü olmalıdır. Mülakatlar yapılış biçimlerine göre farklılık gösterebilir. Yüzyüze, telefon ile görüşmeler yapılır fakat en sağlıklı olan mülakat biçimi yüzyüze yapılandır. Yüksek Lisans Mülakatlarında ise kişi daha önceden bilgi edinmeli ön bir araştırma yapmalıdır. Mülakatına hangi öğretim görevlisi ya da görevlilerinin gireceğini önceden bilmenin yollarından biri yüksek lisansını yapacağı üniversitenin ilgili bölümdeki öğrencileri ile iletişime geçmektir. Fakat bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Böyle zamanlarda ise internet ve sosyal ağlar aracılığı ile ön araştırmalar yapılıp mülakatların süreci ve işleyişi hakkında kişilerden bilgi edinilebilir. Bir diğer yolu da,  eğer bölümdeki öğretim görevlilerinin yüksek lisans, doktora, tez çalışmaları ile ilgili bilgi sahibi olabilirseniz karşılaşacağınız sorularla ilgili fikir yürütebilirsiniz.

Öncelikle bu bir iş mülakatı değil ve kendinizi biraz rahatlatın ve kategori yaptığımız yazımızla devam edelim.

Vakıf Üniversiteleri Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Vakıf üniversiteleri mülakat sorularına bakıldığında çok zorlayıcı  olmadığı görülmektedir. Peki neye göre zorlayıcı olmadığını düşünüyoruz dersek tabi ki devlet üniversitelerine göre. Vakıf üniversiteleri yüksek lisans mülakat sorularının soruluş amacı aslında sizin alana olan ilginiz ve o alanda ne kadar süredir çalışıyorsunuz bunu ölçmek. Alan ile ilgili teorik bilmenizi beklemezler. Doğrusu da budur aslında ve daha çok muhabbet havasında geçen görüşme sonlanır. Bu kabul edileceğiniz anlamına gelmiyor.

 

Devlet Üniversiteleri Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Devlet üniversiteleri mülakat sorularına vakıf üniversitelerine göre biraz daha yorucu olduğu anlaşılmaktadır ancak bunun sebebi tamamen başvuru sayısının vakıf üniversitelerinden daha yüksek olmasından dolayı. Devlet üniversitesi yüksek lisans mülakat sorularında da sizleri çok zorlamazlar ancak alan ile ilgili ufacık bir teori sorusu sorarak da alanla ilgili merakınızı ölçmek isterler.

Genel sorular aşağıdaki gibidir.

Yapılan araştırmalara göre yüksek lisans mülakatlarında gelen sorular genelde şöyledir;

  • Neden bu yüksek lisans programına başvuruyorsun?
  • Neden bu üniversitede yüksek lisans yapmak istedin?
  • Bu alana nasıl bir katkın olacağını düşünüyorsun?
  • Seni neden bu programa kabul edelim?
  • Nerede oturuyorsun?
  • Neler yapıyorsun?
  • Kariyer hedeflerinde neler var?
  • Bu alanda uzmanlaşıp kendine ve çevrene ne gibi katkılar sağlayabileceğini düşünüyorsun?

 

Bu tarz temel soruların dışında başvurulan programa dayalı alt yapınızı ölçmeye yönelik özel sorular sorulabilir. Bu sorular ilgili programlara göre farklılık gösterebilir fakat temelde detaya inmeden genel sorulan sorulardan oluşur.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş