Üniversitelere Karne Verilecek

Üniversitelere Karne Verilecek

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl itibariyle üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlamaya karar verdiklerini açıkladı. Bu açıklamaya göre karne detaylarının ne olacağı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yekta Saraç, “Üniversitelerin değerlendirilmesi 5 ana başlıkta 42 göstergede olacak.” dedi.

Yükseköğretim sisteminde öğrenci sayısının 8 milyona ulaştığı, üniversite sayısının da 206’ya ulaştığı açıklandı. Buna göre yükseköğretim sisteminde sayısal büyümenin tamamlandığını, artık kalite ve nitelik üzerinde odaklanması gerektiğine değinen Saraç, göreve başladığından beri kaliteyi ön planda tuttuklarını, bu sistemde başarı temelinde seçici bir yaklaşımla yönetmeye, yeniden kurgulamaya çalıştıklarını, var olan sistemden ve mevzuattan şikayet etme yerine imkanları kullanarak sistemi tekrar yapılandırmaya başladıklarını vurguladı.

Üniversiteler Her Yıl Değerlendirilecek

Üniversiteler her yıl çeşitli açılardan değerlendirilerek sonuçlarının kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılması gerektiği bildirildi.

Toplum üniversiteler ile ilgili bu tarz bilgileri öğrenmeye oldukça istekli olacaktır. Üniversiteler çeşitlendi, farklılaştı, sayıları arttı ve bu nedenle oldukça yoğun bir rekabet ortamı doğdu. Bu rekabetin başıboş bırakılmayarak gözlemlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. YÖK’te rekabet ortamına değinerek, başarının gözlemlenmesi, ölçülmesi ve bunun da topluma objektif ve nesnel olarak açıklanması gerektiğini belirtti.

Edinilen bilgilere göre 5 ana başlıktan oluşacak 42 göstergeye ait 2018 yılına ait veriler ile üniversiteler ölçümlenecek ve değerlendirilecek. Her üniversitenin bu karnesi geçen bir yıl baz alınarak performans değerlendirmesi her yılın başında paylaşılacak.

Bu değerlendirmenin ana kriterleri olarak; “eğitim ve öğretim; araştırma geliştirme, yayın ve proje; uluslararasılaşma; bütçe ve finansman; sorumluluk ve topluma hizmet” gibi ana başlıklar belirlendi.

Amaç

Bütün üniversitelerin başlangıçta belirlenen 5 alanda da başarılı olmasının beklenmediğini belirten YÖK Başkanı Saraç, “bu uygulamanın ana amacı yükseköğretim kurumları arasında adalet temelli rekabet ortamı oluşturmaya ve rekabetin ölçülebilir başarı kriterlerini yansıtmaktır.” dedi.

Bu değerlendirmede var olan izleme göstergeleri üniversiteye yönelik gerçekleştirilecek politikalarda büyük fayda sağlayacak. Prof. Dr. Yekta Saraç ilk aşamada üniversitenin kendisiyle rekabet etmesini, daha sonra sistemde yer alan diğer kurumlarla rekabete girmelerini hedeflediklerini aktardı.

Dijital Ortamda Veri Giriş Sistemi Kuruldu

Bu bilgileri elektronik ortamda veri girişi sağlayabilecekleri bir sistem kurulduğunu ve üniversitelerden belirlenmiş göstergelere ilişkin 2018 yılı verilerini girmeleri isteneceği belirtildi.

Belirli dönemler için veriler sistemden alınarak, Üniversite izleme raporlarının oluşturulacağını bildiren Saraç, böylelikle yükseköğretim sisteminin genel durumunu analiz etme imkanı bulacaklarını söyledi. Ayrıca bu verilerin belirli dönemlerde sistematik bir şekilde kamuoyuna da açıklanacağını ekledi.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş gaziantep escort
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler