Boyun Fıtığı Nedir?

Omurların arasında disk adı verilen süngerimsi yastıklar bulunur. Bunlar düzenli hareketlerinizin yanı sıra zıplama, koşma ve vücudunuzu yıpratan diğer aktiviteler için amortisör görevi görür. Omurlar arasındaki disklerin ortasında jel benzeri bir madde bulunur.

Bir diskin dış kısmı, jeli içeride tutan lifli kıkırdaktan oluşur. Dış kısım yırtıldığında veya ayrıldığında jel dışarı çıkabilir. Bir diskin fıtıklaşması bu anlama gelir. Tipik olarak boyundaki kas veya dokulardaki bir zayıflık veya yırtıktan kaynaklanır ve bu da içyapıların açıklıktan dışarı çıkmasına neden olur. Bu durum boyun ağrısı, şişme ve yutma güçlüğü gibi semptomlara neden olabilir. Boyun fıtığı sadece yaşlılarda değil genç yetişkinlerde de sıklıkla rastlanan bir problemdir. Bel fıtığı oldukça yaygındır ve erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. 35 ila 55 yaş arasındaki kişilerde bel fıtığı görülme olasılığı daha yüksektir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun Fıtığı Nedenleri

Pek çok insanın muzdarip olduğu boyun fıtığı çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Boyun fıtığının bazı yaygın nedenleri şunlardır:

  • Yaşlanma: Yaşlandıkça boyun kasları zayıflayabilir ve fıtıklaşmaya daha yatkın hale gelebilir. Boyun fıtığının en yaygın nedeni yaşlanmadır. Yaşa bağlı kas kaybını önlemek için egzersiz yapmak çok önemlidir.
  • Genetik: Bazı insanlar boyun fıtığı geliştirmeye genetik yatkınlığa sahip olabilir. Genetik yaygınlık riskine karşı da egzersiz önerilmektedir.
  • Travma: Boyun incinmesi veya boyuna darbe gibi bir boyun yaralanması fıtığa neden olabilir. Bu nedenle ani boyun hareketlerinden ve boynu kütletme davranışlarından kaçınılmalıdır.
  • Dejeneratif durumlar: Osteoporoz veya artrit gibi dejeneratif durumlar boyun kaslarını zayıflatabilir ve fıtığa daha yatkın hale getirebilir. Günlük egzersiz bunun önüne geçebilir.
  • Obezite: Aşırı kilo boyuna ekstra baskı uygulayarak fıtık riskini artırabilir. Kilo vermek için yapılacak hareketler riski minimuma indirmektedir.
  • Tekrarlayan hareketler: Tekrarlanan baş hareketleri veya boyun bükme gibi tekrarlayan hareketler boyun fıtığına yol açabilir. Bu tür hareketlerden kaçınılmalıdır.

Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yapar mı?

Boyun fıtığı kendi başına doğrudan baş ağrısına neden olmayabilir, ancak fıtık nedeniyle boyun bölgesindeki sinirlerin veya kan damarlarının sıkışması baş ağrısına yol açabilir.

Boyun fıtığı ile ilgili semptomların doğru teşhisi ve tedavisi için bir doktora danışılması önemlidir. Eğer önlem alınmazsa başlangıç düzeyindeki boyun fıtıkları bile güçlü ve katlanılmaz baş ağrısına neden olarak günlük yaşam kalitesini düşürmektedir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle boynunuzda veya sırtınızın üst kısmında daha önce hiç hissetmediğiniz bir ağrı varsa, boyun fıtığınız olabilir. Boyun fıtığına tam olarak neyin neden olduğunu anlamak zor olabilir. Genellikle net bir nedeni olmadan yavaş yavaş ortaya çıkar. Ancak bazen nedenler daraltılabilmektedir: Boyun fıtığı, boyun ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Disk bir sinir köküne baskı yapıyorsa, semptomlar şunları içerebilir:

  • Parmaklara kadar inebilen omuz veya kolda uyuşma veya karıncalanma.
  • Ellerde veya kolda güçsüzlük.

Fıtık, omuriliğe baskı yaparsa, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere daha ciddi semptomlar yaşanabilir ve bu durum daha tehlikelidir:

  • Tökezleme veya garip yürüme.
  • Karıncalanma veya vücut üst kısımlarından bacaklara doğru inen şok benzeri bir his.
  • İnce motor becerileri için ellerin ve kolların kullanımında sıklıkla sorun yaşanması.
  • Denge ve koordinasyon kaybı. Bu belirti günlük yaşamda rastlanan en zorlayıcı belirtidir.

Yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasıyla birlikte boyun ağrınız varsa ve özellikle herhangi bir güçsüzlüğünüz varsa doktorunuza görünmelisiniz.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığı için tedavi seçenekleri arasında ameliyat, fizik tedavi ve ilaç tedavisi yer alabilir. Bazı durumlarda fıtık, uygun kişisel bakım ve fizik tedavi ile kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, fıtık büyükse veya önemli bir rahatsızlığa neden oluyorsa, sorunu düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş