Hane Yardımı Nedir Nasıl Alınır?

Hane Yardımı Nedir Nasıl Alınır?

Hane yardımı bireysel olarak değil, kişinin hanesindeki tüm kişilere yönelik verilen yardımlardır. Yani bu yardımdan hem başvuru sahibi, hem de onun ailesi faydalanır. Hane yardımı daha çok belediyeler tarafından sağlansa da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dernek ve vakıflar tarafından da verilmektedir. Hane yardımı nedir sorusuna verilecek en net yanıtlar yakacak, giysi, para desteği şeklinde sıralanabilir.Ülkemizde yoksulluk sınırının altında geliri bulunan binlerce insan bulunuyor. Geçimini zorlukla sürdürmeye çalışan bu insanlar ve ailelerinin mağdur olmaması için, belediyeler, dernek ve vakıflar tarafından pek çok destek sağlanmaktadır. Aile yardımı da bunlardan en önemlileri arasında bulunur. Bu yardımlar, ülkemizin dört bir yanında bulunan insanlara ulaştırılarak, onların yaşam kalitelerinin yükseltilmesinde önemli rol oynamaktadır. İşte hane yardımı konusunda sıkça merak edilen ayrıntılar.

Hane Yardımına Nasıl Başvurulur

Hane yardımı başvurusu 3 temel kaynaktan yapılmaktadır. Bunlar;

  • Bağlı bulunulan belediyeler aracılığıyla,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla,Vakıf ve dernekler aracılığıyla,

Şartlara uygun olan kişi, bu noktalara giderek kendisinden talep edilen formu doldurduktan sonra başvurusunu gerçekleştirebilir. Ancak yine hane halkı desteği içerisinde bulunan 1.100 TL pandemi desteğinden faydalanmak isteyen kişiler, bu destek için e – devlet üzerinden destek almalıdır. Burada bulunan arama linkine pandemi sosyal destek ön başvurusu yazılarak, istenilen form doldurulmalıdır. İşte hane yardımı başvurusu yapmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar.

Belediye Hane Yardımı Başvurusu

Hane yardımı başvurusu için en sık kullanılan kanallar belediyelerdir. Ulaşılması kolay olduğundan sıkça tercih edilen belediyeler, hane yardımı başvurusunda bulunmak isteyenler için bir form doldurtur. Kişi bu formda aylık net kazancını, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısını, hane halkı gelirini doğru bir şekilde beyan etmekle yükümlüdür. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu

Vakıflar Genel Müdürlüğü de hane yardımı başvurularını toplayan ve değerlendiren bir başka alternatiftir. Özellikle de kimsesizler, geliri olmayan engelliler, yoksul vatandaşlar, öksüzler, yetimler ve dul kalmış kadınlara yardım elini uzatan Vakıflar Genel Müdürlüğü, hane yardımı almak isteyenler için de başvuruları alıyor. Başvuru yapmak isteyen kişiler buradan yine hane yardımı formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalıdır. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu

İkametgahın bulunduğu sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıfları başvuruları alan diğer bir noktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na aracılık eden bu vakıflar, özellikle giysi yardımı, eşya yardımı, kırtasiye yardımı ve pandemi desteği ile devreye giriyor.

Hane Yardımını Kimler Alabilir

Hane yardımı öncelikle geliri olmayan ya da hanesindeki bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan kişilere verilmektedir. Bunun yanında engelliler, yetim ya da öksüzler, eşi vefat etmiş kadınlar, engelliler de hane yardımı kimlere verilir sorusunun en net yanıtıdır. Ancak buradaki en temel husus başvuru sahibi kişinin aylık net kazancının asgari ücretin 1/3’ünü geçmemesidir. Çünkü kişinin yoksul sayılabilmesi için bu şartı taşıması gereklidir. Ancak kuru gıda ya da aşevi gibi desteklerden faydalanmak isteyenler için aranan şart aylık net kazancın asgari ücretten az olmasıdır. Yani bunun için yoksulluk sınırında bulunmak gerekmemektedir. Yine hane yardımı olarak kabul edilen fakirlik maaşı da işi olmayan engellilere, dul kadınlara, 65 yaş üstü gelirsiz kişilere bağlanmaktadır. Hane yardımı talebinde bulunmak isteyen kişilerden bu şartları karşılamasının yanında, gerekli olması halinde aşağıdaki belgeler de talep edilebilmektedir;

  • Engelli başvuru sahipleri için 2023 yılı içerisinde alınmış engelli raporu,Muhtarlıklardan alınan fakirlik belgesi,Hanedeki bireylere ait vukuatlı nüfus kayıt örneği,Aileye ait, muhtarlıklardan alınabilecek ikametgah belgesi,Başvuru sahibine ve hanedekilere ait kimliklerin fotokopileri,Mal beyanı,Kirada oturan kişiler için kira sözleşmesinin bir örneği,Afetzedeler için bilirkişi raporu,Hanede yaşayan öğrenciler için öğrenci belgesi,

Hane yardımı başvurusunda bulunacak kişinin, kendisinden istenen bu belgeleri başvuru sırasında beyan etmekle yükümlüdür.

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hane yardımı başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Başvuru sahibinin T.C kimlik fotokopisiHane bireylerine ait T.C kimlik fotokopisiİkametgah belgesiVukuatlı nüfus kayıt örneğiKira sözleşmesiFakirlik belgesiHane bireylerinin mal beyanına ilişkin belgelerSGK’dan alınan gelir veya gelirsizlik belgesiİstenebilecek ekstra belgeler
  • Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Veriliyor

Hane yardımı aslında ayni ve nakdi olmak üzere iki farklı şekilde veriliyor. Nakdi yardımlar, başvuru kanalına göre değişiklik göstermekle birlikte her ay ya da yılda birkaç kez olmak koşulu ile veriliyor. Ancak odun ve kömür gibi destekler kış aylarının yaklaştığı tarihlerde yılda 2 kez veriliyor. Gıda yardımı adı altında verilen erzak kolileri bu ailelere 2 ya da 3 ayda bir şeklinde veriliyor. Bu yardımların verilme sıklığı ailenin durumuna ve yardımın niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Eğer kişi nakdi hane yardımı alacak ise PTT’den bu yardımı kimliği ile alabilir. Eğer daha önce açılmış bir hesabı ve bu hesaba ait bir katı var ise kartını kullanarak da yardımını alabilir.

Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

E-devlet üzerinden başvurularını sorgulayan bireyler ”reddedildi, feshedildi” ibaresi ile karşılaşabilir. Bu ifade, kişinin başvurusunun onaylanmadığını gösterir.

Hane Nakdi Yardımı Ne Kadardır

Hane nakdi yardımı olarak da kabul edilen pandemi 3. Faz desteği 1.100 TL şeklinde veriliyor. Ancak belediyeler tarafından verilen nakdi yardımlar 200, 400, 700 TL şeklinde her ay ya da belirli aylarda veriliyor. Burada belirleyici olan diğer bir faktör ise hanede yaşayan kişi sayısı, haneye giren net gelir ve hanedekilerin çalışabilme durumu oluyor.

Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Yapmış olduğunuz başvurunun sonucu birkaç ay içerisinde kurum tarafından size bildirilir. Başvurunun ne zaman sonuçlanacağı kurumun yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Vermiş olduğunuz bilgiler ve başvuru belgeleriniz değerlendirmeye alındıktan sonra sonuç e-devlet üzerinden de görüntülenebilir.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Hane yardımından  faydalanıp faydalanamayacağınızı ilgili kurumu arayarak da öğrenebilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na her türlü soru ve görüşleriniz için ALO 144 ya da ALO 183 Sosyal Destek hattını arayabilirsiniz. Belediye yardımlarına dair başvurularınızı da ALO 153 Beyaz Masa’yı arayarak danışabilirsiniz.

Hane Yardımı Başvuru Formu

Hane yardımından faydalanmak için başvuru formunu doldurmanız gerekir. Bu formda gelir bilgisi, eğitim bilgisi, hanede yaşayan kişilerin bilgisi gibi çeşitli sorular yöneltilir. Bu sorulara ne kadar doğru cevap verirseniz sizin için o kadar iyidir. Yanlış bilgi beyan edip ödeme alanlara yasal süreç başlatılır ve ücreti faizleriyle geri ödemeleri talep edilir. Ödeme yapmayan kişilere de kurum tarafından dava açılır.Web sitemizdeki diğer yardımlar için lütfen diğer yardımlar sekmemizi ziyaret ediniz! 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş